Mee Kari Nostalgia

Jalan ke Abu Dhabi baru2 ni jumpa dgn sebuah kedai yg menjual mee telur basah dan juga tauhu, masih fresh lagi..baru sampai kot..ape lagi dah ada mee, terlintaslah dlm fikiran nak buat mee kari. Bahannya tak cukup lengkap, ni jelah bahan2 yg saya gunakan, simple je..

Bahan-bahan:
~KUAH~
1 ekor ayam ~ potonglah ikut suka
1 mangkuk udang
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 inci halia ~ ditumbuk
Rempah 4 sekwn ~ 1 btg kayu manis,1 kuntum bunga lawang,2 biji pelaga & 3 biji bunga cengkih
2 biji tomato ~ di potong dadu
3 sudu besar rempah kari daging
Santan ~ secukupnya (pandai2lah ye)
Air
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
* Kalau nak pedas lagi, blhlah tambah 1-2 sudu cili kisar dan nak masam letak 1-2 keping asam keping/air asam jawa

~ Mee Kari ~
1 kg mee telur/ mee kuning
Tauhu ~ saya potong baru goreng
Telur rebus
Daun bawang ~ hiris
Cili merah ~ hiris
Bawang goreng
Lemon

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan rempah 4 sekwn sebentar. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan goreng sehingga naik bau.
2. Masukkan pula rempah kari dan tomato yg dipotong dadu dan masak sehingga terbit minyak. Tomato tersebut akan hancur menjadi pes. Masukkan pula ayam dan masak sehingga kecut.
3. Masukkan air dan biarkan ayam masak sehingga lembut.
4. Kemudian, tuangkan santan dan tambahlah garam dan gula secukup rasa. Kalau nak masam tambahlah asam keping atau air asam jawa ( saya tak letak ).
5. Bila mendidih, masukkan udang dan masak sebentar. Kemudian bolehlah matikan api.
6. Menyediakan mee kari ~ Letak mee yg secukupnya ke dalam mangkuk, tuang kuah dan letaklah bahan2 sampingan.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.