Daging Masak Sos Tiram

Lauk yang amat senang untuk disediakan..

Bahan-bahan:

300g daging
3 biji bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris nipis
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung ~ dibancuh dgn air utk memekatkan kuah
1 tangkai daun bawang
Air
Garam sekiranya perlu
Minyak.

Cara penyediaan:

1. Daging dibasuh bersih dan barulah dipotong. Ini bertujuan untuk mengurangkan air semasa menggoreng daging.
2. Panaskan minyak dan goreng daging dgn menggunakan api besar selama 3 ke 5 minit. Angkat daging.
3. Dengan menggunakan minyak yg sama dlm anggaran 2/3 sudu, tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit garing.
4. Masukkan bawang besar, daging, sos tiram, serbuk lada putih dan kicap. gaul rata.
5. Masukkan air sebanyak mana kuah yg dikehendaki dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung kacau seketika dan bolehlah diangkat.
6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.